Problematika výživy u geriatrických pacientů - Čtvrtečková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Cílem teoretické části je poskytnout ucelený pohled na danou problematiku. Zabývá se výživou ve stáří, hodnocením nutričního stavu seniorů, poruchami výživy ve stáří a nutriční podporou. Výzkumná část je zaměřena především na nutriční stav hospitalizovaných geriatrických pacientů a na jejich spokojenost s nemocničním stravováním. Výzkumný vzorek se skládá z 50 respondentů, kteří byli vybráni na základě předem stanovených kritérií. Data byla od respondentů sbírána formou dotazníku a výsledky jsou interpretovány pomocí tabulek a grafů. V diskuzi jsou porovnány výsledky této práce s jinými závěrečnými pracemi na obdobné téma. Výzkumným šetřením byla zjištěna převládající spokojenost respondentů s nemocničním stravováním a současně zhoršený stav nutrice u téměř poloviny respondentů.
Problems with nutrition of geriatric patients
Keywords: geriatričtí pacienti; výživa ve stáří; nutriční stav; poruchy výživy; geriatric patients; nutrition in old age; nutritional status; eating disorders