Optimalizace nutričních podmínek autotrofní denitrifikace bakterií Thiobacillus denitrificans ve vsádkovém uspořádání - Blažková, Zuzana; Slehová, Eva; Trousil, Vojtěch; Slezák, Miloslav; Palarčík, Jiří; Cakl, Jiří (Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., 2016)
Thiobacillus denitrificans patří mezi chemolitoautotrofní, fakultativně anaerobní bakterie, které získávají energii oxidací elementární síry a některých jejích dalších anorganických sloučenin za současného uvolňování elektronů, jejichž akceptorem se za anoxických podmínek stávají dusičnanové či dusitanové ionty. Dochází tak k redukci na plynný dusík a probíhá tzv. denitrifikace. Díky denitrifikačním schopnostem mohou být tyto organismy využity v procesech sloužících jako alternativní metody odstraňování dusičnanů z kontaminovaných vod. Pro správný chod denitrifikačních procesů je potřeba zajistit optimální nastavení nutričních podmínek pro bakteriální buňky. Jedná se zejména o dávkování správného množství fosforu, molybdenu a železa, na které je zaměřena tato práce.
Nutritional optimizing of autotrophic denitrification using bacteria Thiobacillus denitrificans in batch experiments
Keywords: Autotrofní denitrifikace; fosfor; molybden; odpadní voda; Thiobacillus denitrificans; železo; Autotrophic denitrification; phosphorus; molybdenum; waste water; Thiobacillus denitrificans; iron