Metabolismus xenobiotik - Holubová, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se věnuje metabolismu xenobiotik. V práci je zmíněna rovněž morfologie jater, která jsou nezbytná pro metabolismus. V dalších kapitolách jsou popsána samotná xenobiotika, také jejich mechanismus vstupu, biotransformace a elimice z organismu. Biotransformace je popsána pomocí jednotlivých popisů reakcí, kdy pro správný průběh jsou zapotřebí specifické enzymy, které taktéž lze v této práci nalézt. Poslední kapitola je věnována vybraným xenobiotikům, ke kterým se můžeme velice snadno dostat.
Metabolism of xenobiotics
Keywords: metabolismus; xenobiotika; játra; biotransformace; enzymy; eliminace; nikotin; ethanol; paracetamol; kyselina acetylsalicylová; metabolism; xenobiotics; liver; biotransformation; enzymes; elimination; nicotine; ethanol; paracetamol; acetylsalicylic acid