Analýza sulfonovaných polycyklických aromatických uhlovodíků a jejich průmyslové použití - Šemberová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2023)
Zaměření této diplomové práce, ve spolupráci se společností Synthesia a.s., spočívá v analýze sulfonovaných aromatických polycyklických uhlovodíků používaných v různých aplikacích. Byly navrženy vhodné metody pro jejich kvalitativní analýzu a stanovení s následným porovnáním získaných výsledků. Diplomová práce je převážně zaměřená na analýzu sulfonovaných derivátů pyrenu izolovaného z dehtu, respektive benzolu a sulfonovaného naftalenu ve vzorcích plastifikátorů do betonů.
Analysis of sulfonated polycyclic aromatic hydrocarbons and their industrial applications
Keywords: elektrofilní aromatická sulfonace; separace sulfonovaných aromátů; pyren; naftalen; HPLC; CZE; electrophilic aromatic sulfonation; separation of sulfonated aromatics; pyrene; naphtalene; HPLC; CZE