Průjezd tramvajového dvojkolí jednoduchou a dvojitou srdcovkou s hlubokými žlábky v různých provozních podmínkách - Hába, Aleš; Zelenka, Jaromír; Němec, Karel (VTS pri Žilinskej univerzite, 2019)
Příspěvek se zabývá vzájemným vztahem dvojkolí a koleje při průjezdu oblastí jednoduché i dvojité srdcovky u konstrukcí s hlubokými žlábky, tedy v případě, kdy příslušné kolo nepojíždí v oblasti srdcovky po okolku. V rámci analýzy byl proveden početní i grafický rozbor nejméně příznivých poloh dvojkolí v koleji s ohledem na vedení dvojkolí přídržnicemi, a to pro jízdní obrysy používané v tramvajovém provozu u dopravních podniků v Brně a Ostravě. Uvedená problematika je v současné době aktuální z důvodu požadavku na zvyšování rychlosti tramvajového provozu v okrajových částech měst i při průjezdu výhybkami.
Tram wheelset passing over single and double crossing with low groove in several operational conditions
Keywords: výhybka; tramvaj; srdcovka; žlábek; rozkolí; rozchod dvojkolí; křídlová kolejnice; kolenová kolejnice; přídržnice; kolejnice k přídržnici; okolek; volný jízdní kanál; rozchod dvojkolí; jízdní obrys; křížení; turnout; tram; frog; groove; wheelset back-to-back distance; track gauge; wing rail; knee rail; check rail; rail to check rail; flange; gauge clearance; wheelset gauge; wheel profile; crossing