Využití intramolekulární Buchwald-Hartwigovy reakce enaminů pro syntézu indolů - Hrstková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2013)
V praci je studovana intramolekularni Buchwald-Hartwigova aminace beta-enaminonů a beta-enaminoesterů na přislušné 1H-indoly. Byla provedena optimalizačni studie, na jejimž zakladě byly připraveny tři 3-substituovane resp. 2,3-disubstituovane indoly (3-acetyl-1H-indol, methyl-1H-indol-3-karboxylat, methyl-2-methyl-1H-indol-3-karboxylat). Podminky pro úspěšnou cyklizaci se podařilo nalézt pro bromderivaty beta-enaminů. Méně reaktivni chlorderivát se na indol převést nepodařilo.
An application of an intramolecular Buchwald-Hartwig reaction of enamines for the synthesis of indoles
Keywords: enaminony; enaminoestry; indoly; Buchwald-Hartwig reakce; cyklizace; cross-coupling; enaminones; enaminoesters; indoles; Buchwald-Hartwig reaction; cyclization; cross-coupling