Amido-amino hlinité sloučeniny jako katalyzátory tvorby polymerů pro medicinální aplikace. - Riemlová, Emilie (Univerzita Pardubice, 2015)
V rámci této bakalářské práce byla provedena rešerše zabývající se přípravou a vlastnostmi biodegradovatelných polymerů, a jejich využití jako tkáňových náhrad, ale také při cíleném podávání chemoterapeutik. V praktické části byly připraveny dva amido-amino hlinité komplexy, které byly následně použity pro tzv. ring-opening polymerace ?-kaprolaktónu, trimethylen karbonátu a laktidů. Bylo provedeno několik sérii reakcí, kterými měly být nebo byly připraveny polymery o co možná nejužší distribuci středních molekulových hmotností. Všechny připravené sloučeniny byly charakterizovány v roztoku pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie, nebo pomocí gelové permeační chromatografie, popřípadě GPC a pomocí ICP-OES. Použité katalyzátory iniciovaly polymerace cyklických monomerů už za mírných podmínek. Amido-amino hlinité komplexy se také osvědčily jako slibné katalyzátory esterifikací L-laktidů, u kterých byl časový průběh reakcí sledován pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie. Pomocí těchto katalyzátorů lze selektivně připravit methyl-(S,S)-O-laktyllaktát.
Amido-amino aluminium complexes as catalysts for medicinally applicable polymers.
Keywords: biodegradation; polymerization; catalyst; trimethylene carbonate; lactide; epsilon-caprolactone; aluminum complexes; N,N´-chelating ligand biodegradation; biodegradace; polymerace; katalyzátor; trimethylenkarbonát; laktid; hlinité komplexy; N,N-chelatující ligand