Trh práce a zaměstnanost v ČR po vstupu do EU - Mitevová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2005)
V úvodu diplomové práce jsou definovány základní tématické pojmy a specifika trhu práce, dále teoretický model fungování trhu práce a také působení odborových organizací na trhu práce. V druhé kapitole je provedena analýza několika ukazatelů trhu práce. Třetí kapitola se zabývá pracovní migrací. Obsahem jsou české právní předpisy upravující migraci, přístupy členských států EU k volnému pohybu pracovních sil, migrační změny a trendy v ČR po vstupu do EU. Zmíněna je i Mezinárodní organizace pro migraci. Závěrečné kapitoly jsou věnovány politice zaměstnanosti v ČR a v EU. Snaží se zejména rozlišit politiku zaměstnanosti pasivní a aktivní, popsat jednotlivé nástroje politiky zaměstnanosti a jejich fungování.
Labour market and employment policy in the Czech Republic
Keywords: Trh práce; minimální mzda; odbory; Migrace; cizinci; politika zaměstnanosti; Česká Republika; Evropská Unie; Úřady práce