Sociální exkluze v komunitě a strategie jejího překonávání - Žítková, Diana (Univerzita Pardubice, 2012)
Ve své bakalářské práci se zabývám tématem "Sociální vyloučení v komunitě a strategie jeho překonávání". Práce je rozdělena do dvou částí. První část se zabývá obecnými a teoretickými pojmy, které se týkají vymezení a charakteristiky sociálního vyloučení, dimenzemi sociálního vyloučení, dlouhodobou nezaměstnaností a politikou zaměstnanosti. Hlavním cílem praktické části je poukázat na dimenze sociálního vyloučení dlouhodobě nezaměstnaných a jaké strategie překonávání sociálního vyloučení dlouhodobě nezaměstnaní volí. To je obsaženo v kvalitativním výzkumu, který byl proveden na základě polostrukturovaných rozhovorů, provedených v lokalitě Kolínsko. Závěrečná část obsahuje vyhodnocení rozhovorů a shrnutí výsledků výzkumu.
Social exclusion in community and strategy of its overcoming
Keywords: sociální vyloučení; nezaměstnanost; dlouhodobá nezaměstnanost; trh práce; politika zaměstnanosti; social exclusion; unemloyment; long-term unemployment; labour market; employment politics