Vliv primárních surovin na vlastnosti oxidované celulózy - Dočekalová, Julie (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem diplomové práce bylo studium problematiky oxidace celulózy a jednotlivých kroků při její výrobě. Jedná se o derivát celulózy, který díky svým výjimečným vlastnostem má nenahraditelné místo na trhu. Vzorky byly po dodání rozděleny podle toho, z jakého stupně výroby pocházely. Nejprve se stanovily veličiny u původních vzorků, a ty pak byly následně rozděleny na dvě poloviny. Jedna polovina byla uložena v lednici, při 4-5°C a bez přístupu slunečního záření. Druhá polovina vzorků byla uložena při pokojové teplotě, za přístupu slunečního záření. Poté u nich bylo experimentálně stanovováno jejich složení a sledováno, jak se v průběhu času měnilo. Tímto zkoumáním byl získán bližší přehled o vlastnostech celulózy od počátku výroby až po finální výrobek, tj. oxycelulózy a získaná možnost diskutovat následné využití těchto poznatků do budoucna.
Study of primary commodities on properties of oxycellulose
Keywords: Oxycellulose; cellulose; cotton; properties of cellulose; alpha cellulose; oxycelulóza; celulóza; bavlna; vlastnosti celulózy; alfa celulóza