Využití rostlin v antiinflamační terapii - Kyselová, Nicola (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá léčivými účinky rostlin, a to především v zánětlivých onemocněních. Popisuje vývoj zánětu, způsob účinku léčivých rostlin i konkrétní příklady rostlin s protizánětlivými účinky. Zmiňuje se zde také zařazení rostlin do lidové i odborné medicíny již od dob před naším letopočtem až po současnost, včetně nejnovějších výzkumů ve fytoterapii.
The use of Plants in Anti-inflammatory Therapy
Keywords: zánět; protizánětlivé účinky; léčivé rostliny; fytoterapie; zánětlivé mediátory; inflammation; anti-inflammatory effects; medicinal plants; phytotherapy; inflammatory mediators