Povrchové plasmony a fotonické materiály - Kozubík, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Jako definice povrchových plasmonů se uvádí kolektivní oscilace elektronů vedených na rozhraní mezi vodičem a nevodičem. Pochopením a využitím tohoto jevu je možná jeho aplikace do široké škály zařízení. Například povrchová plasmonová resonanční snímací technika se vyvinula do velmi užitečné a praktické detekční technologie s řadou aplikací. Využitím ve fotovoltaických absorbérech je možno zvýšit jejich účinnost a do budoucna tak zvýšit jejich konkurenceschopnost se získáváním energie z fosilních paliv. Plasmonické prvky umožňují přesné tvarování elektromagnetického pole v hluboce podvlnové škále. Kromě uplatnění v oblasti optických komunikací a optických počítačů, je tato vlastnost klíčová pro funkci plasmonické optické pinzety, díky které je možno zachytit a manipulovat s velmi malými objekty.
Surface plasmons and photonic materials
Keywords: fotonické materiály; optická pinzeta; povrchový plasmon; povrchová plasmonová rezonance; SPR senzory; optical tweezers; photonic materials; SPR sensors; surface plasmon; surface plasmon resonance