Analýza složení mastných kyselin v HDL frakci EDTA plazmy diabetiků typu 2 - Němečková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Předložená diplomová práce se zabývá vztahy mezi mastnými kyselinami HDL lipoproteinů a kompenzací diabetu charakterizovanou koncentrací glykovaného hemoglobinu u pacientů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Jednotlivé mastné kyseliny jsou z HDL lipoproteinů získávány kombinací dvou metod; a to chromatografií na tenké vrstvě a plynovou chromatografií. Cílem této práce je zdokumentovat změny v zastoupení mastných kyselin HDL lipoproteinů u diabetiků a sledování případného vztahu jednotlivých mastných kyselin v lipidických frakcích se stupněm onemocnění.
Analysis of fatty acids composition in HDL fraction of EDTA plasma of diabetic patiens type 2
Keywords: diabetes mellitus; lipidy; mastné kyseliny; glykovaný hemoglobin; plynová chromatografie; chromatografie na tenké vrstvě; diabetes mellitus; fatty acid; glycosidic hemoglobin; gas chromatography; thin layer chromatography