Aristotelovo pojetí korektivní a distributivní spravedlnosti - Vojvodík, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato práce vznikla na základě Aristotelových spisů Etika Nikomachova, Politika a komentářů či knih, které se těmto dvěma spisům věnují. Je zaměřena na Aristotelovo pojetí korektivní a distributivní spravedlnosti. V jednotlivých krocích se snaží ukázat význam politična, morálky a spravedlnosti u Aristotela. Hlavní část se věnuje Aristotelově koncepci korektivní a distributivní spravedlnosti. Ukazuje, jak je Aristotelovo pojetí spravedlnosti nutně spjato s paradigmatem dobrého života v polis, soustředí se na rozbor jednotlivých fragmentů tohoto konceptu včetně současné kritiky tohoto pojetí.
Aristotle's conception of corrective and distributive justice
Keywords: Aristoteles; korektivní spravedlnost; distributivní spravedlnost; etika; politika; Aristotle; corrective justice; distributive justice; ethics; politics