Efektivita veřejné správy měst v České republice - Bínová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem práce je zjistit, která forma řízení veřejné správy měst v ČR je efektivnější, zda centralizovaná nebo decentralizovaná forma. Práce předpokládá, že centralizovaná forma řízení je efektivnější, z důvodů nižších nákladů na činnost správy a dalších úspor. Pokud by se předpoklad potrvdil, byla by zde cesta, jak snížit náklady na veřejnou správu převedním všech územních samospráv na centralizovanou formu řízení.
Effectiveness of public administrations in the cities of the Czech Republic
Keywords: veřejná správa; rozpočet; efektivnost; výdaje; centralizovaná a decentralizovaná forma řízení; public administration; budget; efficiency; costs; centralized and decentralized form of management