CSR jako nástroj ovlivňující spokojenost a loajalitu zákazníků - Krátká, Lucie (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se věnuje zjišťování vlivu CSR na spokojenost a loajalitu zákazníků hlavních potravinářských řetězců působících v ČR. Popisuje základní teoretické pojmy spojené s tématem společenské odpovědnosti a výsledky aktuálních výzkumů v této oblasti. Analyzuje vliv CSR na vnímání podniku spotřebitelem.
CSR as a tool of influencing customer satisfaction and loyalty
Keywords: CSR; společenská odpovědnost firem; spokojenost zákazníků; loajalita zákazníků; CSR; Corporate Social Responsibility; customer satisfaction; customer loyalty