Methanolýza řepkového oleje v reaktoru řízeném zpětnou vazbou - Dvořák, Radim (Univerzita Pardubice, 2003)
Cílem práce bylo popsat a provést kvantifikaci bazicky katalyzované reesterifikace řepkového oleje methanolem v reaktoru řízeném zpětnou vazbou. Systém s velkým počtem parametrů lze popsat statistickým modelem. Prvním krokem statistického modelování je vyčlenění všech možných proměnných souvisejících s popisovaným systémem. Sestavený model byl podroben statistické analýze a pomocí nezávislého pokusu ověřena jeho platnost na sledovaných intervalech nezávislých veličin.
Methanolysis of rapeseed oil in the feedback controlled chemical reactor
Keywords: řepkový olej; statistické modely; methanolýza; spektrofotometrická indikace