Cesta vodoléčby od magického zaříkávání do přednáškových místností lékařských fakult - Hanulík, Vladan (My University, 2023)
Navzdory zažitým představám byla vodoléčba v 19. století postupně integrována do systému fyzikálních terapií, jež byly plně integrovány do moderní balneologie. Příspěvek popisuje přechod nekonvenčních léčebných praktik do podoby profesionalizovaného lékařství, zejména prostřednictvím působení Jana Špotta a Wilhelma Winternitze.
Transition of Hydropathy from the Sympathetic Magical Practice to Professional Therapy of Conventional Medicine
Keywords: Lázně; fyzikální léčba; dějiny lékařství; Univerzita Karlova; Jan Špott; Wilhelm Winternitz; Spa; physical therapy; history of medicine; Charles University Prague; Jan Špott; Wilhelm Winternitz