Zjišťování antimikrobiální aktivity vybraných komplexů přechodných kovů - Smolíková, Olga (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je věnována studiu antimikrobiální aktivity sedmnácti vybraných komplexů přechodných kovů. Testování byly podrobeny grampozitivní i gramnegativní bakterie. Teoretická část se zabývá možnými variantami testování antimikrobiální aktivity a dále je zaměřena na potenciální využití daných komplexů přechodných kovů v medicíně. Praktická část je zaměřena na studium účinků komplexů přechodných kovů na vybrané bakteriální kmeny prostřednictvím mikrodiluční agarové metody.
Determination of antimicrobial activity of selected transition metal complexes
Keywords: antimikrobiální účinky; minimální inhibiční koncentrace; komplexy přechodných kovů; mikrodiluční agarová metoda; antimicrobial effects; minimal inhibiting concentration; transition metal complexes; microdilution agar method