Jean Jacques Rousseau a jeho pedagogické myšlení - Janoušková, Alice (Univerzita Pardubice, 2012)
Hlavním tématem bakalářské práce je ukázat Jeana Jacquese Rousseaua jako významného pedagogického reformátora, filosofa a autora, který zdůrazňoval citlivost, lidskou přirozenost a svobodu. Jeho pedagogické názory byly průkopnické a odkaz jeho metod spatřujeme i v současnosti. Práce se v první části nejdříve zaměřuje na jeho život a dílo, charakteristiku doby, která byla problematická a bouřlivá a vyústila Velkou francouzskou revolucí a hlavní filosofické myšlenky. Další část je věnovaná jeho hlavním pedagogickým názorům a významu jeho výchovy, ve které se objevuje i mnoho paradoxů. Obsahem této části je Rousseauovo stěžejní dílo "Emil čili o vychování", které je obsahově i formálně ojedinělé. Poslední částí je Rousseauova inspirace John Locke. S tímto autorem se v mnohém shodoval, ale i lišil.
Jean Jacques Rousseau and his Educational Thinking
Keywords: Rousseau, Jean Jacques; citlivost; lidská přirozenost; svoboda; výchova; Locke, John; sensitivity; human nature; freedom; education