Tloušťka komprese a její vliv na střední dávku v mléčné žláze - Beranová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tloušťkou komprimovaného prsu. V dané problematice bylo analyzováno, jak tloušťka komprimovaného prsu ovlivňuje: napětí, přídavnou filtraci a střední dávku v mléčné žláze. Práce se dále zabývá mamografií z obecného hlediska, mamografickým screeningem, biologickými účinky ionizujícího záření a souvisejícími veličinami.
Compression thickness and its effect on the mean glandular dose
Keywords: dávka; komprese; mamografie; mléčná žláza; screening; dose; compression; mammography; mammary gland; screening