Psychická zátěž v profesi fyzioterapeuta - Čefelínová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se věnuje problematice psychické zátěže v profesi fyzioterapeuta se zaměřením na syndrom vyhoření. Cílem práce je zmapovat výskyt syndromu vyhoření mezi vybranými fyzioterapeuty z České republiky a zjistit, zda existuje souvislost mezi mírou vyhoření v jednotlivých dimenzích tohoto syndromu a vybranými faktory. Teoretická část shrnuje poznatky o osobnosti zdravotníka a fyzioterapeuta, psychické zátěži a syndromu vyhoření včetně jeho příznaků, prevence a diagnostiky. Pro průzkumnou část je využita kvantitativní metoda s využitím dotazníkového šetření. Použit je standardizovaný dotazník Maslach Burnout Inventory, který je doplněn o 6 otázek vlastní tvorby týkajících se vybraných faktorů, které se na základě studia relevantní literatury ukázaly jako rizikové pro rozvoj syndromu vyhoření. Průzkumná část dále zahrnuje analýzu získaných dat prostřednictvím statistických testů (Kruskal-Wallisův test, Mann-Whitneyův test, Chí-kvadrát test nezávislosti) a výsledky, kterých bylo dosaženo.
Psychological stress in the profession of physiotherapist
Keywords: syndrom vyhoření; fyzioterapeut; stres; psychická zátěž; Maslach Burnout Inventory; burnout syndrome; physiotherapist; stress; psychological stress; Maslach Burnout Inventory