Zapojení České republiky do strukturálních fondů Evropské unie - Pátková, Martina (Univerzita Pardubice, 2006)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice strukturálních fondů Evropské unie a zapojením České republiky do těchto fondů. Vychází z charakteristiky jednotlivých fondů a principů strukturální politiky. Důležitá je i specifikace podmínek pro možnost využití strukturálních fondů, což je v případě České republiky vytvoření Národního rozvojového plánu. Na základě schváleného Národního rozvojového plánu je mezi Českou republikou a Evropskou unií sepsána závazná smlouva o poskytnutí finančních prostředků ze strukturální fondů, která se nazývá Rámec podpory společenství. Rámec podpory společenství určuje podmínky využití finančních prostředků pro Cíl 1, Cíl 2 a Cíl 3. Dále jsou zde uvedeny některé již schválené projekty v rámci jednotlivých cílů. V závěrečné části jsou shrnuty poznatky vztahující se k vypisovaným výzvám, zpracovaným žádostem a problémům, ke kterým může ve schvalovacím procesu dojít.

This bachelor work deals with problems of the European Union´s structural funds and ways the Czech Republic is involved in these funds. It is based on characteristics of each fund and principles of structural policy. The specification of conditions necessary to use structural funds is also important. In case of the Czech republic it is the creation of National development plan. On the basis of the authorised National development plan the agreement between the Czech Republic and the European Union is signed to regulate financial resources provision from structural funds and is called Support framework association. It sets the conditions concerning financial resources use for Direction 1, Direction 2 and Direction 3. This work also lists some of the projects under each Direction, which have been already authorised. The last part summarises the information related to announcements, filed applications and problems that might occur during the authorisation process.
Integration Czech republic to the structural founds of European union
Keywords: European Union; strukctural funds; National Development Plan; Support framework association; Evropská Unie; Strukturální fondy; Národní rozvojový plán; Rámce podpory