Studium strukturní relaxace chalkogenidových skel - Pustková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2004)
Objemová a entalpická strukturní relaxace vybraných složení Ge-Se a Ge-S chalkogenidových skel byla studována pomocí délkové/objemové dilatometrie a DSC. Relaxační proces byl popsán TNM modelem a byly určeny parametry tohoto modelu. Strukturní relaxace skel byla popsána v souvislosti s viskozitním chováním jejich podchlazené kapaliny.
The study of structural relaxation of chalcogenide glasses
Keywords: Chalkogenidová skla; strukturní relaxace; selen; dilatometrie; diferenciální skenovací kalorimetrie