Lidová architektura na Podorlicku v kresbách Aloise Beera - Dašková, Martina (Univerzita Pardubice, 2013)
Kresby a zápisky soustružníka a malíře Aloise Beera jsou využity jako pramen pro popis tradiční lidové architektury v regionu Podorlicka. Časové zařazení jeho tvorby spadá do závěru 19. století. V díle se nalézají jak stavby tehdy moderní, tak příklady archaického stavitelství. V práci je též rozebrán obecný vývoj lidové architektury s přihlédnutím k regionu Podorlicka a Orlických hor. Život Aloise Beera je stručně popsán.
Folk Architecture in the Podorlicko Region in Alois Beer's Drawings
Keywords: lidová architektura; Beer, Alois; Podorlicko; folk architecture; Beer, Alois; Orlické hory foothills region