Hipoterapie z pohledu zdraví a nemoci - Procházková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zaměřuje na provádění hipoterapie Sdružením Apolenkou v Pardubicích. Cílem práce je zjistit, jak je působení této léčby hodnoceno samotnými uživateli, jejich doprovody, jak vnímání těla uživatelů souvisí s vytvářením jejich statusů zdravého nebo nemocného člověka a zda působí hipoterapie i do jiných oblastí než jen na zdravotní stav uživatelů. Celá práce je založena na terénním předvýzkumu a výzkumu, které byly prováděny ve sdružení Apolence v Pardubicích během jednotlivých hipoterapií. Výsledky výzkumu se opírají o dvě případové studie, které mapují pomocí multiperspektivního pohledu situaci dvou uživatelů hipoterapie.
Hippotherapy from the perspective of illness and health
Keywords: hipoterapie; nemoc; zdraví; medicínská antropologie; hippotherapy; illness; health; medical anthropology