Kondenzační produkty 2-fenyl-1H-imidazol-4-karbaldehydu s aminy a diaminy - Chlupatý, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je zaměřena na studium kondenzace syntetizovaného 2-fenyl-1H-imidazol-4-karbaldehydu s nechirálními i chirálními aminy a 1,2-diaminy. Nalezenými postupy bylo připraveno 12 kondenzačních produktů, zejména chirálních iminů resp. bisiminů. Identifikovány byly pomocí elementární analýzy, hmotnostní a \hindex{1}H NMR spektroskopie. Experimentálně byly též prostudovány jejich komplexační vlastnosti. Cílové sloučeniny nebyly v literatuře dosud publikovány.
Condensation products of 2-phenyl-1H-imidazol-4-carbaldehyde with amines and diamines
Keywords: imidazole; aldehyde; amines; imines; complexes; catalysis; imidazol; aldehyd; aminy; iminy; komplexy; katalýza