Nelineární kapalinová chromatografie v systémech s normálními fázemi - Anděl, Lukáš (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce je věnována měření adsorpčních izoterem benzofenonu a kumarinu metodou frontální analýzy v systému s normálními fázemi v mobilních fázích o různé relativní polaritě tvořené různým obsahem organických rozpouštědel. Byly změřeny jednosložkové i dvousloužkové izotermy v 0, 0.5, 1 a 2% 2-propanolu v dichlormetanu a v 60 a 80% dichlormetanu v n-heptanu. Pro tato experimentální data byl pomocí nelineární regrese hledán nejlepší model izotermy. Experimentální data byla velmi dobře popsána kvadratickou izotermou jak pro jednosložková, tak i pro dvojsložková data. Takto získané parametry pak byly použity pro numerický výpočet průběhů velkých nástřiků směsi benzofenonu a kumarinu v podmínkách koncentračního přetížení kolony.
Nonlinear liquid chromatography in normal-phase systems
Keywords: benzofenon; kumarin; adsorpční izotermy; frontální analýza