Možnosti a omezení metody vnitřního výnosového procenta (IRR) při tvorbě a hodnocení projektů financovaných z fondů EU - Franc, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
V souvislosti se vstupem ČR do EU doznává veřejný sektor řady změn v oblasti hodnocení veřejných projektů. S evropskými fondy začala pro výběr projektů platit nová kritéria, která se snaží řešit problém alokační efektivnosti. Jejich úkolem je maximalizovat vypovídající schopnost hodnotících metod, sestávajících systém kriteriálních ukazatelů. Jedním z nich je i ukazatel vnitřního výnosového procenta (IRR – Internal Rate of Return), který ve vazbě na ukazatel čisté současné hodnoty (NPV – Net Present Value) dává možnost kvalitního posouzení projektových záměrů. Aplikace IRR ale přináší s sebou i určité komplikace. Cílem příspěvku je popsat úlohu, kterou IRR plní v oblasti tvorby a hodnocení veřejných projektů financovaných z fondů EU a poukázat na problémy, které aplikaci ukazatele provázejí.
Keywords: veřejné projekty; vnitřní výnosové procento; IRR; čistá současná hodnota; NPV; Strukturální fondy