Carbon paste electrode vs. dropping mercury electrode in the present Day´s electrochemistry and electroanalysis - Mikysek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce se zabývá třemi různými tématy. V první části jde o polarografickou studii organických látek typu mono- resp. bis(imidazolyl)pyridinů, přičemž v teoretické části je nastíněna i kontroverzní pozice rtuti v současné elektrochemii a elektroanalýze. Druhá část se věnuje chemicky modifikované uhlíkové pastové elektrodě, s preparátem QuadraPureTU , coby vysoce efektivní modifikátor ke stanovení iontů olova ve vzorcích vod. Třetí téma pak popisuje možnosti charakterizace uhlíkových pastových elektrod, kde je poprvé navržen model nejtěsnějšího uspořádání grafitových částic k vysvětlení podstaty vysoké vodivosti uhlíkových past. Pozornost je věnována i některým novým možnostem charakterizace past na základě jejich složení a typu obou hlavních komponent.
Uhlíková pastová elektroda vs. rtuťová kapková elektroda v současné elektrochemii a elektroanalýze
Keywords: uhlíkové pastové elektrody; polarografie; dropping mercury electrode; mono-imidazo-lylpyridines; bis-imidazo-lylpyridines; polarography; carbon paste electrode; modifier; voltammetry; carbon paste composition; characterisation