Optimalizace periodické dopravy v příměstských aglomeracích - Drdla, Pavel (Univerzita Pardubice, 2006)
Oblast řešení práce se rozděluje do tří základních oblastí, hiearchicky řazených a závislých na sobě. Prvním z nich je oblast problematiky optimalizace dopravních uzlů, z tohoto vychází problematika optimalizace dopravních linií a nakonec je vše zastřešeno problematikou optimalizace na dopravních sítích. Vlastní řešení v jednotlivých částech je v podobě různých modelů, ať už modelů matematických, grafických apod. Při modelování je zohledněna skutečnost, že u optimalizace je nutno na problematiku hledět komplexně, protože jednotlivé prvky jsou na sobě vzájemně závislé. Optimální nebo alespoň suboptimální výsledek řešení bude vždy vycházet z dopravního systému jako celku. Při řešení se využily dosavadní teoretické i praktické poznatky z především německy mluvících zemí, dostupné zejména z projektů, studií, dílčích praktických výstupů a z odborné literatury.
Theoptimization of periodic traffic in surban agglomerations
Keywords: Doprava; Grafikon vlakové dopravy; jízdní řády; městská aglomerace; Optimalizace; dopravní sítě; matematické modely; technologie dopravy