Testy ekotoxicity nanočástic ZnO na roupicích Enchytraeus crypticus prováděné v agarových médiích se zvýšenou environmentální relevancí - Vrzáčková, Inka (Univerzita Pardubice, 2018)
Teoretická část práce shrnuje poznatky o ekotoxikologických účincích nanočástic oxidu zinečnatého. Zabývá se jejich vlastnostmi, transformacemi a především jejich osudem v půdě. Experimentální část práce je věnována využití živných médií na bázi agaru se zvýšenou environmentální relevancí při testech ekotoxicity nanočástic. V této části práce jsou shrnuty výsledky testů ekotoxicity Zn2+ iontů a nanočástic ZnO na kroužkovci z čeledi roupicovitých (Enchytraeus crypticus) prováděných v agarovém živném médiu s přídavkem modelových půdních složek (písek, rašelina).
Ecotoxicity testing of ZnO nanoparticles on Enchytraeus crypticus in agar medium with increased environmental relevance
Keywords: testy ekotoxicity; nanočástice; zinek; roupice (Enchytraeus crypticus); agar; půda; ecotoxicity tests; nanoparticles; zinc; potworm (Enchytraeus crypticus); agar; soil