Investování na komoditních trzích - Rybová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem práce je investování na komoditních trzích se zaměřením na zemědělské komodity. Je zde využito metod analýzy a komparace včetně určení, jaké přínosy přináší investorům vybrané komodity ze zkoumané oblasti. Teoretická část této práce je zaměřena na základní rozčlenění finančního trhu. Poté jsou zde představeny jednotlivé komoditní burzy v České republice i ve světě a komodity, se kterými lze obchodovat. A dále jsou zde popsány metody investování. Ve druhé části jsou představeny jednotlivé zemědělské komodity. Jsou vytvořeny modelové příklady na investování a zjištěny jejich výnosy. Součástí práce je také dotazníkové šetření, provedené u firem zaměřených na zemědělské komodity. Výzkum je zaměřen na jejich povědomí o existenci komoditních burz, a zda využívají jejich služby.
Commodity market investments
Keywords: komoditní burza; komodity; zemědělství; vývoj cen; investování; pšenice; kukuřice; soja; commodity exchange; commodities; agriculture; price development; investing; wheat; corns soya