Komparace daňového systému České republiky a Slovenské republiky - Trojanová, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2006)
Cílem diplomové práce je porovnání daňového systému České republiky a Slovenské republiky. Úvodní část je zaměřena na vymezení základních pojmů mezi něž patří: daň, kritéria pro platbu daní, základní pojmy daňové techniky a vymezení zásad zdaňování. Kritérií, podle kterých můžeme daně třídit je celá řada, v této práci jsou zmíněna jen některá z nich. Popis struktury daňového systému nejprve České republiky a poté Slovenské republiky a fiskální významnost jednotlivých daní najdeme v další části práce. Oba daňové systémy dělí daně na přímé a nepřímé. Diplomová práce se nejprve zabývá popisem a porovnáním přímých daní a poté daní nepřímých. Poslední část práce je věnovaná správě daní, daňovým orgánům a smlouvě o zamezení dvojího zdanění České a Slovenské republiky.

The main object of this thesis is to compare taxation in Czech and Slovak Republic. Introduction defines the basic terms like tax, tax payment criteria, basic terms of tax technique and principles of taxation. However, there is lot of criterions under which taxes could be classified, just part of them are mentioned in this paper. Another part of thesis includes description of taxation structure in Czech Republic and Slovakia, and fiscal significance of individual taxes. Taxation in both countries is divided into direct and indirect taxes. Thesis offers characterization and mutual comparison of these taxes. The last part of thesis is dedicated to tax administration, tax organs and to contract, which should prevent double taxation in Czech and Slovak Republic.
Comparison of taxation in the Czech Republic and Slovak Republic
Keywords: Taxes; period of taxation; allowance; direct taxes; indirect tax; duties; Daně; zdaňovací období; odpočty; přímé daně; nepřímé daně; cla