The impact of Roald Dahl's "Matilda" and "The witches" and their film adaptions - Denksteinová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2000)
Autorka se v práci zabývá rozborem dvou dětských knih Ronalda Dahla. Ukazuje, že témata tragédie, strachu či násilí se v dětské literatuře nevyskytují náhodně, ale že mají výchovný, psychologický a sociologický přínos pro vývoj dítěte. Ve druhé části práci autorka srovnává literární a filmovou podobu obou příběhů.
Vliv Dahlovy Matildy a Čarodejnic a jejich filmový přepis
Keywords: dětská literatura; Anglická literatura; Dahl, Roald; filmy; rozbor literárního díla