Autoimunitní hemolytické anémie - Radochlibová, Helena (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá autoimunitními hemolytickými anémiemi, především se zaměřuje na autoimunitní hemolytickou anémii s tepelnými protilátkami (WAIHA). V úvodní části je popsána membrána erytrocytu, vznik a zánik erytrocytu, protilátky a antigeny. Následně se práce věnuje jednotlivým typům autoimunitních hemolytických anémií. Hlavní část práce zabývající se WAIHA popisuje její vznik, příznaky, diagnostiku a na závěr jsou shrnuty možnosti léčby.
Autoimmune Hemolytic Anemia
Keywords: anémie; imunita; protilátky; hemolýza; erytrocyty; anaemia; immunity; antibodies; haemolysis; erythrocytes