Řízení železničního provozu v ČR - Zazvonil, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce je věnována problematice řízení železničního provozu v České republice. Postihuje transformaci drah, která postupně probíhá od roku 2002. Zabývá se legislativními aspekty transformace, návrhy a implementací evropských směrnic do našeho právního prostředí, ale i organizační strukturou v segmentu řízení dopravy. Popisuje současnou, ale i blízkou budoucnost organizování dráhy a drážní dopravy v ČR. V textu je zachycen způsob řízení provozu u Českých drah, ale i u Správy železniční dopravní cesty, kam přechází řízení provozu k 1. 7. 2011. Závěr práce se zabývá analýzou jednotlivých společností po 1. 7. 2011 a definováním cílového stavu české železnice do budoucna.
The rail traffic management in the Czech Republic
Keywords: interoperabilita; manažeři infrastruktury; regulátory železničního trhu; kabotáže; interoperability; manager of infrastructure; controller of railmarket; cabotage