Současné přístupy v hojení ran po kardiochirurgických výkonech - Gavlasová, Regína (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku hojení ran po kardiochirurgických výkonech. Důraz je kladen na ranné komplikace po střední sternotomii. Teoretická část práce popisuje obor kardiochirurgie, jeho historii a rozvoj, zabývá se operačními přístupy a s nimi spojenými operačními ranami. Zaměřena je hlavně na ranné komplikace po střední sternotomii, jejich projevy, terapeutické přístupy, zásady péče o pacienty se sternotomií a s dehiscencí sternotomie a v neposlední řadě rizikovými faktory a prevencí vzniku ranných komplikací. Empirickou část práce tvoří statistické šetření, jehož součástí je posouzení významu druhu kardiochirurgické operace na vznik ranné komplikace při hojení sternotomie. Zkoumaný soubor tvoří všichni pacienti kardiochirurgického oddělení, kteří byli operováni v roce 2010. Závěry výzkumného šetření v daném vzorku pacientů nepotvrdily, že druh kardiochirurgické operace má vliv na vznik ranných komplikací.
Current approaches to healing wounds after cardiac surgery
Keywords: kardiochirurgie; hojení ran; sternotomie; ranné komplikace; zásady ošetřování; cardiac surgery; wound healing; sternotomy; wound complications; nursing principles