Irish-American Identity in Frank McCourt's Work - Zavadilová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce pojednává o irsko-americké identitě zobrazené v literárním díle Franka McCourta, románu Andělin popel. Autor diplomové práce definuje pojmy lidské migrace a asimilace a dotýká se s nimi souvisejícími problematiky rasismu, diskriminace, etnicity, náboženské rozdílnosti, udržování vlastní národní identity a touze po návratu do rodné vlasti. V první, teoretické, části je studována historie irských přistěhovalců do Ameriky. Jejich neuspokojivé životní podmínky jsou důkazem předsudků místních obyvatel vůči nově příchozí irské diaspoře. Dále se diplomová práce věnuje otázkám identity, jejího zachování a předávání dalším generacím. Irská identita je zachycena v literárním díle Andělin popel. Autor uvádí autobiografické dílo Franka McCourta do širšího literárního kontextu a krátce rozebírá dílo z literárního hlediska. Jednotlivé otázky přistěhovalství jsou rozpoznány na vybraných korespondujících případech z uvedené knihy. Autor uvádí čtenáře do situace ve třicátých letech dvacátého století a představuje Spojené státy americké a Irsko v tehdejší době. Autor práce líčí historické a kulturní spojitosti mezi těmito dvěma a jinými státy a jejich důsledky v mentalitě tehdejšího obyvatelstva. Na závěr jsou přístupy k přistěhovalcům postaveny do kontrastu, vyjadřujíc tak rozdílnost identit jednotlivých států.
Irsko-americká identita v díle Franka McCourta
Keywords: irsko-americké identity; imigrace; asimilace; předsudky; Frank McCourt; Andělin popel; irish-american identity; migration; assimilation; prejudice