Vyztužování zemin geotextiliemi - Kuřík, Jan (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na vyztužování zemin geotextiliemi. Úvodní část bakalářské práce je věnována popisu současného stavu vyztužování a hodnocení využití geosyntetických materiálů v dopravním stavitelství. Obsahuje principy vyztužování a udává rozdělení geosyntetik i geotextílií včetně jejich základních vlastností. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na laboratorní zkoušky zemin v interakci s geotextilií při využití krabicové smykové zkoušky. Naměřené výsledky jsou mezi sebou porovnávány a dále hodnoceny.
Reinforcement of soil with geotextiles
Keywords: vyztužování zemin; geotextilie; krabicová smyková zkouška; geosyntetika; dopravní stavitelství; soil reinforcement; geotextile; direct shear test; geosynthetics; transport structures