Možnosti potlačení "Arcobacter-like species" včelími produkty - Řičičářová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2021)
Teoretická část diplomové práce je rozdělena do tří základních kapitol. V první kapitole se hovoří o rodu Arcobacter a problematice tvorby biofilmu, druhá kapitola pojednává o možnostech detekce biofilmů. Poslední kapitola popisuje přírodní včelí produkty a jejich antimikrobiální potenciál. Cílem experimentální části bylo sledovat vliv včelích produktů na tvorbu biofilmu různých kmenů arkobakterů. Experimenty zahrnovaly hodnocení tvorby biofilmu Christensenovu metodou barvení biofilmu v mikrotitračních destičkách, stanovení minimální inhibiční koncentrace a sledování doby přežívání planktonních buněk v jednotlivých vzorcích.
Possibilities of supression of "Arcobacter-like species" by bee products
Keywords: Arcobacter; biofilm; detekce biofilmu; med; methylglyoxal; Arcobacter; biofilm; biofilm detection; honey; methylglyoxal