Studium protinádorového účinku vybraných organokovových komplexů molybdenu na lidských leukemických buňkách MOLT-4 - Šacherlová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá stanovením cytotoxické aktivity a mechanizmu působení nových monocyklopentadienylových a monoindenylových komplexů molybdenu, které byly testovány na leukemické buněčné linii MOLT-4. Jako vysoce účinné se ukázaly komplexy se substituovaným N,N chelátovým ligandem fenantrolinem. Mechanizmus účinku vybraného komplexu Mo(InO)(Me4phen) byl studován pomocí dalších spektrálních metod, průtokové cytometrie, PCR a Western blotu s imunochemickou detekcí. U ovlivněných buněk MOLT-4 došlo ke zvýšení exprese genů TP53 a CDKN1A. Naopak exprese genů CCNB1 a MDM2 byla snížena. Působením komplexu došlo u buněk ke zvýšení fosforylovaných forem CHK1 a CHK2. Dále došlo k aktivaci tumor-supresorových proteinů p53, p21 a proteinů PUMA a BAX. Ke zvýšení došlo také u fosforylovaných forem ERK a p38. Naopak množství proliferačních proteinů MDM2, BCL-2 a PCNA bylo vlivem působením komplexu sníženo. Výsledky ukázaly, že vybraný komplex způsobuje zástavu buněčného cyklu v G1 fázi a indukuje proces vnitřní cesty apoptózy aktivací kaspázy 9.
Study of antitumor effect of selected organometallic molybdenum complexes on human leukemia cells MOLT-4
Keywords: buněčný cyklus; apoptóza; cis-platina; molybdenové komplexy; WST-1; p53; cell cycle; apoptosis; cis-platin; molybdenum complexes; WST-1; p53