Aktivní stárnutí v době koronavirové: Případová studie seniorů v Havlíčkově Brodě - Machovcová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Magisterská práce se věnuje aktivnímu stárnutí v České republice, které je ovlivněné pandemií koronaviru Covid-19. V kapitolách této práce rozebírám, na koho se koncept aktivního stárnutí zaměřuje, na jaké konkrétní roviny seniorova stárnutí koncept cílí a jak se promítá do sociální politiky státu. Dále nastiňuji dění v České republice, které započalo již na jaře roku 2020 s vyskytnutím prvních případů nakažení onemocněním Covid-19. Můj kvalitativní výzkum je případovou studií, která je situovaná do určitého města - konkrétně do Havlíčkova Brodu. Výzkum se zaměřuje na to, jak senioři, kteří patří do rizikové skupiny, mohli během pandemie naplňovat roviny vedoucí ke ,,správnému" aktivnímu stárnutí.
Active Ageing during Coronavirus: Case Study of Elderly in Havlíčkův Brod
Keywords: stárnutí; aktivní stárnutí; pandemie koronaviru Covid-19; koronavirus; senioři; fyzické a psychické zdraví ve stáří; socializace ve stáří; ekonomicky aktivní senioři; aktivita; izolace; aging; active aging; coronavirus pandemic Covid-19; coronavirus; seniors; physical and mental health in old age; socialization in old age; economically active seniors; activities; isolation