Problematika těžby hnědého uhlí v severočeské uhelné pánvi - Novotný, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou těžby hnědého uhlí v severočeské uhelné pánvi. První kapitola se věnuje především regionální a historické charakteristice Ústeckého kraje, pro nějž je výskyt a těžba hnědého uhlí v několika hlediscích určující. V druhé kapitole je popsán současný stav a vliv těžby zejména ve vztahu k problematice územních ekologických limitů těžby uhlí v severních Čechách.
The issue of brown coal mining in north bohemian coal basin
Keywords: severočeská uhelná pánev; těžba; hnědé uhlí; územní ekologické limity; Ústecký kraj; north bohemian coal basin; mining; brown coal; ecological territorial limits; Ústí region