Narrative procedure of moral and political deliberation - Lukić, Vladimir (Univerzita Pardubice, 2025)
Projekt Narrative Procedure of Moral and Political Deliberation si klade za cíl sladit klíčová napětí v morální a politické filozofii, zejména mezi komunitarismem a liberalismem, dobrem a právem a historismem a formálním uvažováním. Namísto pokusu o přímé řešení komunitaristicko-liberálního rozkolu tato práce navrhuje střední cestu, která integruje tyto perspektivy prostřednictvím teorie, jež se nazývá narativní konstruktivismus. Narativní konstruktivismus kombinuje dva klíčové principy: tezi o sociální narativitě a tezi o psychologické narativitě, tedy principy, které se nacházejí v komunitaristickém rámci. Teze o sociální narativitě tvrdí, že přesvědčení, hodnoty a postoje jednotlivců jsou zakotveny ve společenských narativech, zatímco teze o psychologické narativitě předpokládá, že sebeidentita je konstruována narativně v rámci sociálních kontextů. Tento dvojí rámec umožňuje podstatné pochopení morální a politické deliberace. Začleněním konstruktivistických principů získává tato teorie formální prvek, který doplňuje prvek obsahový. Kooptací pojmů, jako je rozum, postup dávání důvodů a rozumnost, dosahuje tato teze kromě zmíněného formálního směru i směru normativního. Projekt nakonec tvrdí, že narativní konstruktivismus nabízí pevný základ pro morální a politický diskurz, který překonává substanciální filozofické rozdíly tím, že integruje narativní hloubku s formálními postupy založenými na rozumu.
Narativní postup morálního a politického rozhodování
Keywords: narativ; deliberace; konstruktivismus; politika; etika; Narrative; Deliberation; Constructivism; Politics; Ethics