Klientka z odlišné minoritní skupiny v českém zdravotnickém zařízení - Rišková, Natálie (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce s názvem "Klientka z odlišné minoritní skupiny v českém zdravotnickém zařízení" je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. V první části teoretické práce je věnována pozornost kulturně diferencované péči se zaměřením na transkulturní a multikulturní přístup v ošetřovatelství, interkulturní komunikaci a organizace transkulturní péče. Druhá část teoretické práce se zaměřuje na osobnosti transkulturního ošetřovatelství a třetí část popisuje minoritní skupiny v České republice se zaměřením na romské obyvatelstvo. V průzkumné části diplomové práce je popsáno vyhodnocení výsledků sběru dat a doporučení pro praxi. Průzkumná část diplomové práce probíhala metodou kvantitativního šetření. Data byla získávána od vybraných respondentů romské minority pomocí dotazníku vlastní konstrukce.
A client from a different minority group in the Czech health care facility
Keywords: interkulturní komunikace; národnostní menšiny; romská minorita; transkulturní ošetřovatelství; intercultural communication; national minorities; Roma minority; transcultural nursing