Řecká mytologie v knižní sérii Percy Jackson od Ricka Riordana - Hypšmanová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zaměří na analýzu motivů řecké mytologie využitých v populární knižní sérii určené dětským čtenářům - Percy Jackson. Cílem práce bude představit, jak se žánr fantasy, do kterého daná série spadá, vztahuje k mýtům a následně to, jakým způsobem autor série s řeckou mytologií pracuje a jak se ji svým podáním snaží přiblížit současným mladým čtenářům. Do jaké míry jde o recepci původní mytologické látky a kdy autor původní látku dále rozvíjí a sám se již stává mytografem? Dochází k nějakým změnám v konstituci mytických hrdinů a o čem tato případná změna vypovídá? Jaký je přínos hlavní postavy zkoumané série jejím recipientům? Mají řečtí bohové v moderním světě stejné kompetence jako v původní mytologii a jaké je zde jejich role?
Greek Mythology in The Book Series Percy Jackson by Rick Riordan
Keywords: řecká mytologie; fantasy; hrdina; Riordan, Rick; Percy Jackson; Greek mythology; fantasy; hero; Riordan, Rick; Percy Jackson