Mužský pěvecký spolek Pernštýn v Pardubicích v letech 1861 - 1914 - Kubík, Jakub (Univerzita Pardubice, 2015)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vznikem a činností Mužského pěveckého spolku Pernštýn v 19. století do vypuknutí první světové války. V úvodních obecných kapitolách se pojednává o spolkové legislativě, historii pěveckých spolků a nejdůležitějších okamžicích Pardubic ve druhé polovině 19. století s přihlédnutím k vývoji společenského života. Ve stěžejních kapitolách jsou uvedeny nejčastější hudební produkce, veškeré spolkové problémy, ale i vzájemné konflikty mezi jednotlivými členy Pernštýna. Také zjistíme, že aktivita spolku se nezaměřovala pouze na kulturní činnost v Pardubicích, ale že vyjížděl i mimo město na různé slavnosti a spolkové výlety. Dále se seznámíme s tím, jaké instituce nebo sociálně slabší skupiny Pernštýn finančně podporoval.
Male Singing Club Pernštýn in Pardubice between 1861 and 1914
Keywords: society; singing society; Pardubice; 19th century; Pernštýn; spolky; pěvecké spolky; 19. století