Komenský-filosof humanity - Němcová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce je zaměřena k problému humanity u J. A. Komenského. Je tu předvedeno, jak se význam tohoto pojmu u různých myslitelů proměňoval. Pozornost je věnována myslitelům, pro které bylo Komenského dílo inspirací, a kteří při promýšlení problému lidskosti Komenského vypracovali své vlastní koncepce humanity. Pro J. G. Herdera, T. G. Masaryka a J. Patočku byl Komenský významným "apoštolem humanity". Význam pojmu "humanita" se u výše jmenovaných filosofů liší. Jejich pojetí však spojuje jejich touha po nápravě. Ať už chápali lidskost v souvislosti s dějinami, národní výchovou či vnitřní proměnou člověka, vždy měli na zřeteli blaho celého lidstva.
Comenius-philosopher of humanity
Keywords: humanita; J. A. Komenský; J. G. Herder; T. G. Masaryk; J. Patočka; humanity; J. A. Comenius