Malignity indukované lidským papilomavirem - Kučerová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou lidských papilomavirů a nádorovými onemocněními, která jsou lidskými papilomaviry způsobena. V úvodu práce jsou charakterizovány lidské papilomaviry z pohledu molekulární biologie a virologie se zaměřením na životní cyklus. V hlavní části práce jsou pak popsány jednotlivé klasifikační systémy prekancerózních stavů, jejich diagnostika, terapie a prevence. V závěru bakalářské práce jsou popsány jednotlivé malignity s důrazem na rakovinu děložního čípku.
Human Papillomavirus Induced Malignancies
Keywords: lidský papilomavirus; HPV; prekancerózní stav; cytologický stěr; rakovina děložního čípku; human papillomavirus; HPV; precancerous conditions; pap smear; cervical cancer